Home Home Over ons Over ons 3D techniek 3D techniek Verhuur Verhuur Verkoop Verkoop Contact Contact

3D projectie techniek

Passief 3D (Real3D)
Aktief (shutter) 3D
Anaglyph 3D 
3Dprojectie.info
Er zijn drie belangrijke 3D projectie technieken. Voor elke techniek is een speciale bril nodig.     
3D projectie met twee beamers
Twee beamers staan op elkaar gestapeld (stack). De twee beelden moeten in normale weergave nauwkeuring op elkaar geconfigureerd worden tot één beeld. Voor de lenzen van de beamers worden speciale filters geplaatst, afhankelijk van de gebruikte techniek. 
De stereoscopysche Anaglyph 3D projectie is een opstelling waarbij de ene beamer een rood filter voor de lens heeft, terwijl voor de andere beamer een blauw (of groen) filter staat. De beamers krijgen elk een apart gefaseerd beeld aangestuurd (speciale hardware, afspeelapparatuur) die op het projectiedoek samenvallen. De rood- blauwe bril zorgt ervoor dat elk oog de afzonderlijke beelden ziet en daardoor 3D diepte waarneemt. Deze techniek wordt niet meer toegepast.
Passief 3D projectie kennen we van de bioscoop. Voor de lenzen staan een horizontaal en een vertikaal filter die het licht gefaseerd doorgeven. Met het blote oog is dat verschil niet te zien. Op het doek lijkt het een normaal beeld. Het signaal vanaf een (BluRay) player wordt door een speciale converter gesplitst tot twee beelden, voor elke projector één. Die beelden verschillen van diepte. Zonder bril liggen de beelden nu van elkaar af. De ‘passieve’ bril met een horizontaal/vertikaal filter zorgt dat je één 3D beeld ziet. Voordeel van twee beamer stack: Een filter voor de lens neemt veel licht weg. Door twee beamers te ‘stacken’ krijgt men alsnog een hoge lichtopbrengst, dus helder beeld. 
3D projectie met één beamer
Passief 3D projectie kan ook met één beamer. Dan is er een speciaal ‘aktief HV filter’ nodig. De beamer krijgt via een speciale player afgewisseld horizontale en vertikale beelden aangeboden. De beamer projecteerd deze in beginsel als gewone beelden. Het aktieve filter ontvangt via de hardware een puls om op het ene moment beeld 1 horizontaal door te geven en op het andere moment beeld 2 vertikaal. De passieve bril (met H en V filter) combineert deze beelden tot één 3D beeld.
Tot slot is er nog ‘Aktief 3D projectie’. De beamer die hiervoor geschikt is heeft het “3D READY” logo. Deze techniek is gangbaar voor de thuisbioscoop met weinig toeschouwers. Er is hiervoor een aktieve (shutter) 3D bril nodig. Deze is relatief kostbaar (tussen de 30 en 100 euro). Via een speciale player en hardware worden twee beelden afgewisseld naar de beamer gezonden. De beamer geeft een RF puls naar de bril. De bril sluit afgewisseld de shutter van het linkerdeel en het rechterdeel. Het oog ziet 3D.
3D weergave in televisie (flatscreen)
Deze techniek werkt via de ‘aktieve (shutter) bril’. De televisie zend afgewisseld twee beelden uit, een linker en rechter. De bril wordt draadloos aangestuurd via de televisie. De linker en rechterhelft van de bril laten afgewisseld wel of geen beeld door (filter open of dicht). Dit gaat met grote snelheid (50 of 100 beelden p/s). Op deze manier wordt één 3D waargenomen. TV stations zijn nog niet enthousiast om in 3D uit te gaan zenden. Maar voor de homecinema en voor gaming is het een leuke toevoeging.
informatie en 24/7 helpdesk: 06-51108032 
3D techniek 3D techniek